Träningsappar till mobilen

Många vill nog hävda att vi rör mindre på oss idag, samtidigt som vi spenderar allt mer tid framför skärmar av olika slag. Men de smarta mobiltelefonerna har även gett oss nya incitament för att resa oss ur tv-sofforna och ta oss ut i motionsspåren. Det finns idag en mängd olika träningsappar som man kan ladda ner till sin mobil, en del gratis och andra som kostar en liten slant.

Runkeeper

En av de populäraste apparna för löpare är Runkeeper. Den använder sig av mobilens GPS och kan visa på en karta vilken väg man har sprungit. Om man har hörlurar på sig kan man dessutom höra en röst som löpande informerar en om hur lång sträcka man har sprungit och hur snabbt man springer. Appen kan även räkna ut hur många kalorier man förbränner under sina löprundor.

Det är dock inte bara löpning man kan använda Runkeeper till utan de flesta aktiviteter där man förflyttar sig med hjälp av muskelkraft, som till exempel när man går, cyklar eller åker skidor. Man kan även visa statistik över sina tidigare löprundor och se hur man blir bättre med tiden, vilket är en bra morot för att få upp flåset. Springer man ofta kan det kanske vara värt att investera i en smartklocka med GPS, då den inte väger lika mycket som en mobil att springa omkring med.

Hemmaträningspass – utan utrustning

En annan väldigt populär träningsapp heter “Hemmaträningspass – utan utrustning” och har laddats ner över 50 miljoner gånger till Android hittills. Som man hör på namnet behöves ingen träningsutrustning hemma för att kunna utföra övningarna i appen och kan vara ett alternativ till den som inte är så sugen på att hänga på gymmet. Man får instruktioner för att kunna träna en mängd muskelgrupper och man väljer inledningsvis vilken nivå man ligger på, så man får en mjukare start om man är nybörjare.

Det handlar om armhävningar, situps, jumping jacks och andra övningar som visas som animationer i appen. Det finns dock även vissa övningar som kräver hantlar, vilket man kan köpa på nätet från Gorilla sports och liknande butiker. Ett par hantlar tar inte så stor plats hemma och gör att man kan bygga muskler på ett sätt som inte är möjligt helt utan redskap.

Man får dagliga träningsprogram att utföra och kan även sätta upp mål man ska nå, till exempel att träna minst tre dagar i veckan. Appen innehåller även övningar för uppvärmning innan träning och stretchning av musklerna efteråt. Man kan även använda appen för viktnedgång då man får ett diagram över hur vikten förändras med tiden.

Zombies, run!

En lite udda träningsapp är “Zombies, run!” som är ett bra exempel på så kallad gamification, eller spelifiering på svenska. Under sin löprunda får man olika uppdrag som att samla in förnödenheter eller rädda människor från zombierna. För att det ska fungera krävs att man har hörlurarna i hela tiden eftersom man ibland hör man hur zombierna närmar sig. Då gäller det att springa fortare för att inte bli upphunnen och uppäten av dem.

mts_magxp