Mobiltelefonerna och deras utveckling

Mobiltelefoner är inget nytt påfund. Det har numera, år 2019, funnits mobiltelefoner under ganska många år även om det är först på senare år som de har blivit väldigt avancerade. Nu tar vi en titt på mobiltelefonernas historia.

1980-talets mobiltelefoner

Redan under 1980-talet var mobiltelefoner vanliga, men däremot kanske inte särskilt mobila. Dessutom var de väldigt dyra, både att ringa med och att köpa, och de mobilnät som finns idag var inte särskilt väl utbyggda.

En klassisk film som fångar 1980-talet som ett litet tidsdokument är filmen Wall Street. I Filmen ringer Michael Douglas karaktär Gordon Gekko, den giriga affärsmannen, i en för sin tid toppmodern mobiltelefon. Idag är den stor och otymplig, nästan som en tegelsten! Den filmen ger en bild av hur det sena 1980-talets telefoner kunde vara utformade. Stora och klumpiga, och knappast något som gick ner i olika klädesplagg, som en byxficka.

1990-talets mobiltelefoner

Under 1990-talet introducerades andra generationens mobilnät, GSM. Nu började mobiltelefoner snabbt att bli både billigare, men även vanligare för folk med en mer normal inkomst. Mobilen var inte längre endast till för 1980-talets juppiesar och affärsmän som hade den som en så kallad yuppienalle. En annan viktig del av utvecklingen var storleken. För första gången blev mobiltelefonerna under början av 1990-talet så pass små att de blev lagom stora att ta med i fickan. Mobiltelefoner blev verkligt portabla, och inte endast något som man behövde använda i bilen eller med en väska till.

Mot slutet av 1990-talet blev mobiler något mer för ungdomar också, en ny och självklar målgrupp. Framåt slutet av 1990-talet började det bli vanligt att alla tonåringar hade en egen mobiltelefon, ofta från Ericsson eller Nokia. Man spelade Snake på den (om man hade en Nokia åtminstone), skickade simpla små SMS-meddelanden till varandra eller laddade ner så kallade polyfoniska ringsignaler. Det var, nu i efterhand, rätt hemska ringsignaler som hade en mycket dålig ljudkvalitet.

Skärmarna var dock i många fall på 1990-talet mot slutskedet ofta rätt dåliga. Färgskärmar var ovanliga och skärmarna små. De visade ofta endast text eller väldigt enkel grafik.

2000-talets mobiler

Under 2000-talet tog mobiltelefonerna mycket stora kliv framåt. Mobilerna utvecklades i en snabb takt under början av 2000-talet, och det nya 3G-nätet drev delvis på utvecklingen. Med mer data i 3G-nätet öppnades många nya möjligheter upp för streaming av film och musik vilket påverkade hur mobilerna utformades. Mobiler utvecklades även vad gäller kameror. Från rätt usla kameror med 0,25 eller 1,3 megapixlar i början av 2000-talet till kameror med 5 eller 8 megapixlar mot slutet av årtiondet, samt bättre optik. Mobiltelefonerna fick även inbyggd GPS.

Men det stora paradigmskiftet var ändå smartphonen. Efter iPhone 2007 var inget längre sig likt. Stora skärmar och mobiler utan knappar men med touchskärm blev

standard inom några år. Den som köper en mobil idag vill skydda den stora skärmen, några “clamshell”-varianter som man kan vika upp finns knappt längre. Och om just du vill köpa ett skal för att skydda en ny mobiltelefons stora skärm kan du köpa ett skal till din nya mobiltelefon hos billigamobilskydd.se där du hittar en rad olika varianter.

mts_magxp