Att fota med mobilen

Det fanns en tid där telefonen, även de mobila varianterna, enbart användes till en sak, att ringa. Vad gäller mobiltelefonerna så utökades användningsområdet till att innefatta SMS, det vill säga att skicka meddelanden till varandra. Resten är historia. Numera är mobiltelefonen i princip som en liten dator, där de flesta administrativa uppgifterna kan utföras. Men det stannar inte där. Många använder även sin mobil som kamera. Det här är inte så konstigt, eftersom kamerorna som finns inbyggda i dagens mobiltelefoner är mycket kompetenta. Faktum är att de bästa varianterna i det närmaste ersätter dyra systemkameror. Det smidiga i detta behövs knappast nämnas, istället för att släpa runt på en separat kamera har man den funktionen inbyggd i sin telefon – som ju ändå bärs omkring överallt.

Hur pass bra kamera som önskas i mobiltelefonen beror förstås på intresse. I de allra flesta mobiler idag sitter en helt OK kamera, men det finns också de (som redan nämnts) som erbjuder fantastiska prestanda. De riktigt bra kamerorna sitter i så kallade flaggskeppsmodeller som kostar en bra slant och prisläget gör att du kanske behöver överväga ett lån för att köpa en sådan. Men med hjälp av zmarta kan du enkelt ta ett lån och få möjlighet att ha en riktigt bra kamera.

Upp till 48 Megapixel

Du som vill ta bilder med stil, vad ska du då köpa? Det allra första valet bland mobilköpare brukar vara om de ska slå till på en iPhone, eller en mobil med Android som operativsystem. Båda dessa “läger” erbjuder mobiler med riktigt bra kameror. Här har vi dock valt att fokusera på Android-mobiler och de som ger bäst kamerabilder just nu.

  • Huawei P30 Pro. Det här är antagligen den mobiltelefon som just nu har den allra vassaste kameran. P30 Pro har vunnit många tester och finns dessutom i form av ett par billigare varianter; vanliga P30 och P30 Lite. Det är dock Pro-modellen som har bäst kamera av de tre. Här finns en trippelkamera där den främsta är på 40 Megapixel. Tillgången till 5 x optisk zoom är också enastående och just nu svårslaget.
  • Xiaomi Redmi Note 7. Ja, en mobil med bra kamera utan att behöva betala en förmögenhet är fullt möjligt. Kinesiska tillverkaren Xiaomi har här lyckats med konsttycket att inkludera en 48 Megapixel kamera i en mobil som bara kostar en bråkdel av många andra liknande mobiltelefoner. Här saknas dock vidvinkelkamera, något som många av konkurrenternas modeller har, men man kan ju inte få allt – särskilt inte till det priset.
  • Samsung A70. Mitt emellan de två ovanstående mobilerna prismässigt hittar vi Samsungs modell A70. Här finns precis som på de övriga en trippelkamera, där den bästa av dessa är på 32 Megapixel. Samsung brukar vara bra på mobilkameror och A70 är definitivt ingen undantag.
mts_magxp