När mobilen orsakar ekonomisk kris

I dag är det inte alls ovanligt att ha lån eller olika skulder. Det kan handla om bolån, studielån eller något helt annat. Ibland är det mobiltelefonen som ligger bakom dem. Men ibland är det som så att man inte kan betala sina lån och skulder. Vad kan göra så att man får skulder och vad händer om man inte betalar?

När en kund inte betalar

Om man driver ett företag och har sålt produkter eller tjänster behöver företaget få in pengar för det som har sålts. Om kunden då inte kan eller vill betala för det hen köpt måste företaget göra något åt saken. Ett alternativ är att anlita en tjänst för delgivning och på så sätt få in sina pengar. Då skickas helt enkelt en delgivningsman ut för att söka upp den person som är skyldig företaget pengar. Det kan antingen ske för att man ska få ett besked på att personen tagit emot en faktura, eller för att man ska kunna ta ärendet vidare.

Betalningsanmärkning

Om man inte kan eller vill betala en faktura kan det sluta med att man får en betalningsanmärkning och det kan vara en sak som sätter hinder för lång tid framöver. Många tror att det är Kronofogden som sätter betalningsanmärkningar men så är inte fallet. Det är olika kreditbolag som sätter dem på grund av att en person inte betalat sina fakturor med mera.

SMS-lån

En anledning till att många hamnar i skuld i dag är de så kallade SMS lånen. Det är lån man tar och accepterar via sin mobiltelefon och de har ofta höga räntor samt en kort återbetalningstid. Om man ska ta ett sådant lån bör man verkligen se till att man kan betala hela eller den allra största delen av summan inom en snar framtid efter det att lånet tagits. Kan man inte betala sin skuld kommer lånets räntor och kostnader att växa mer och mer och det leder till att man så småningom måste betala tillbaka en riktigt stor summa pengar.

För dyra abonnemang

En annan sak som kan leda till att man hamnar i problem är att abonnemangen till telefonen är för dyra. Man kanske råkar ringa eller surfa för mycket och inte räknar med att få en så hög kostnad. Det kan också finnas kostnader i abonnemanget som man inte tänker på och det kan leda till att man så småningom inte kan betala sina räkningar.

Lösa sina skulder

Om man märker att man inte kan betala en skuld är det bra att kontakta fordringsägaren så snart som möjligt. Många gånger kan man upprätta en avbetalningsplan. På så sätt kan man komma i fas med betalningarna i lugn takt. Om man får en högre inkomst kan man sedan betala in en större summa.

mts_magxp