Köpa en begagnad mobiltelefon – vad är risken?

Att köpa en ny telefon är en dyr historia om du väljer att köpa en helt fabriksny modell. Den nyaste modellen har oftast ett pris på över 10 000 kronor. Många väljer därför att köpa sin telefon tillsammans med ett mobilabonnemang för att få ner engångskostnaden. Men faktum är att detta vanligtvis resulterar i ett högre totalpris, och är därför inte en sådan bra ide som man kan tro.

Köpa en begagnad telefon

Ett bättre alternativ än dyra månadsbetalningar är att köpa en begagnad telefon. Det är en bra gärning på många plan. Du får en telefon till billigare pris, någon får betalt för sin gamla telefon och det är även bra för miljön i och med att telefonen återanvänds. Det går att köpa begagnat på flera olika sätt. Du kan köpa av någon du känner som du vet ska byta telefon, du kan använda dig av någon av de hundra köp och sälj sidor som finns eller så kan du använda dig av ett företag som arbetar med återförsäljning av gamla telefoner.

Risker med att köpa en begagnad telefon

Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa en begagnad telefon. Den största risken för dig som köper en telefon av en annan privatperson är att du inte får någon garanti. Du vet inte vad telefonen har varit med om och hur detta kan komma att påverka telefonens prestanda. Kanske har den tidigare ägaren tappat telefonen i vatten, men telefonen klarade sig ändå. Detta kan dock resultera i fukt inne i telefonen som skadar telefonen vid ett senare skede.

Köper du istället din begagnade telefon som till exempel en begagnad iphone från ett företag som arbetar med att sälja begagnade telefoner får du garanti på enheten. Garantin brukar vara i ett år, men kan förlängas hos vissa företag.

mts_magxp